Poarta Orasului Cairo Tur Virtual

Bab Zuweila este una dintre cele trei porți rămase în zidurile Orașului Vechi din Cairo, capitala Egiptului.

De asemenea, a fost cunoscut sub numele de Bawabbat al-Mitwali în perioada otomană și este uneori scris Bab Zuwayla. Este considerat unul dintre reperele majore ale orașului și este ultima poartă de sud rămasă de pe zidurile Fatimidului Cairo din secolele XI și XII.

Numele său vine de la Bab, care înseamnă „poartă”, și Zuwayla, numele unui grup etnic recrutat în armata fatimidă din orașul Zuwayla din Fezzan.

Orașul Cairo a fost fondat în 969 ca oraș regal al dinastiei Fatimide. În 1092, vizirul Badr al-Jamali avea un al doilea zid construit în jurul Cairo. Bab Zuweila era poarta sudică din acest zid. Are turnuri gemene (minarete) la care se poate accesa printr-o urcare abruptă. În vremurile anterioare, ei erau obișnuiți să cerceteze trupele inamice din mediul rural din jur, iar în timpurile moderne, sunt salutați pentru a oferi una dintre cele mai bune vederi ale Cairo Vechi.

Structura are și o platformă celebră. Uneori, execuțiile aveau loc acolo și, din această locație, sultanul va sta pentru a urmări începutul hajjului, pelerinajul anual la Mecca.

Uneori, capetele despărțite de infractori erau afișate de-a lungul vârfurilor zidurilor. Acest lucru s-a făcut încă din 1811, când capetele despărțite ale Mamușilor din masacrul Cetății au fost montate pe vârfuri aici.


Bab Zuwaila a supraviețuit din 1092 până în prezent, acceptând cu umilință straturi adăugate sau lăsând drumul straturilor scăzute de la entitatea sa inițială. Straturile adăugate în perioadele ulterioare sunt de obicei diferențiate de cele anterioare, în timp ce straturile îndepărtate tind să lase urme. A „citi un zid” înseamnă a detecta vizual aceste diferențe.

Modificări abrupte ale unui perete, cum ar fi utilizarea neașteptată a diferitelor materiale, dimensiuni sau tipuri diferite sau piatră, mortare diferite sau redări de suprafață diferite sunt elementele vizuale dintre multe care constituie limbajul „pereților de citire”. Zona dintre Bab Zuweila și Moscheea Al-Muayyad are straturi de clădire variate și distincte și este un loc ideal pentru detectarea vizuală a unor perioade suplimentare.